- Novinka
Odrůdu vyšlechtil ředitel vinařské školy v Klosterneuburgu v Rakousku dr. F. Zweigelt v roce 1922 a o její rozšíření do dalších zemí se zasloužil po druhé světové válce dr. Lenz Moser.
Barva vína této odrůdy je granátová.
Vůně vína bývá po višních i jiném bobulovém ovoci.
Chuť vína je kořenitá, rozdílné plnosti. Při usměrněné sklizni je plnost výraznější a třísloviny komplexnější, takže se dá docílit jemné a harmonické víno. V chuti můžeme hledat ostružiny, višně, višňový kompot, lesní ovoce.
Víno a jídlo Vína z této odrůdy jsou skvělá k tmavému masu, jako je hovězí pečeně, dušené hovězí, jehněčí nebo také pernatá zvěřina, třeba bažant. Za zkoušku ale určitě stojí kombinace s drůbeží, jako je pečené kuře nebo husa.